Η Sifnos Stoneware είναι μια σχετικά νέα επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2006 στο Κυκλαδίτικο νησί της Σίφνου από τον Αντώνη Καλογήρου και την οικογένειά του, βασιζόμενη σε μια οικογενειακή παράδοση 5 γενεών.

Η ιστορία μας εν συντομία

Προπάππους Κώστας Καλογήρου 1920Ο 2ης γενιάς αγγειοπλάστης Κωνσταντίνος Καλογήρου γεννήθηκε στη Σίφνο τα τέλη του 19ου αιώνα. Νησί γνωστό σε όλη την Ελλάδα για την μακρά παράδοσή του στην κεραμεική και για τον πυρίμαχο πηλό του.

Ο Κωνσταντίνος έμαθε την τέχνη στο νησί και σύντομα μετακόμισε στο Μαρούσι για να εργασθεί.

Σε μια εποχή που δεν υπήρχε σύστημα ύδρευσης, το πόσιμο νερό μεταφερόταν από το Μαρούσι στην κεντρική Αθήνα σε πήλινα σταμνιά, πολλά από τα οποία έσπαγαν κατά την μεταφορά.

Ο Κωνσταντίνος ανακάλυψε ότι υπήρχε πρόσφορο έδαφος για παραγώγη και μαζί με την βοήθεια του μεγαλύτερου γιού του, Αντώνη, άνοιξε εργαστήριο κεραμικής στο Μαρούσι.

Εκεί, μαζί με τους άλλους τέσσερις γιούς του, καθιερώθηκαν φτιάχνοντας υψηλής ποιότητας πήλινα.

Παππούς Αντώνης Καλογήρου 1941          Εργαστήριο κεραμικής στο Μαρούσι 1965

Το 1933 ο Αντώνης απέκτησε ένα γιό τον οποίο ονόμασε Κώστα. Καθώς μεγάλωνε ο 4ης πλέων γενιάς Κώστας, έμαθε γρήγορα τα μυστικά του επαγγέλματος και άρχισε να πειραματίζεται με χρώματα και άλλα είδη πηλού.

Μετακόμιση στις Η.Π.Α.

Πατέρας Κώστας Καλογήρου 1968

Το 1963 ο 4ης γενιάς Κώστας πήγε στην Αμερική όπου άρχισε να δουλεύει ως σχεδιαστής στο μεγάλο εργοστάσιο κεραμεικής, Stangl Pottery. Ανικανοποίητος όμως από τη δουλειά μέσα σε γραφείο, δέχτηκε μια πρόταση για τη διαχείριση του εργοστασίου Chatham Potters με έδρα στο Νιου Τζέρσεϋ, το οποίο παρήγαγε υψηλής ποιότητας Stoneware. Εκεί, αύξησε την παραγωγή και τις πωλήσεις και το 1967 αγόρασε την επιχείρηση.

Στις Η.Π.Α. ήταν που ολοκλήρωσε την μετάβαση από τον παραδοσιακό κόκκινο πηλό, στον πιο ποιοτικό Stoneware πηλό. Ανακάλυψε ότι είναι ένα πολύ ανθεκτικό προϊόν που προσφέρετε για απεριόριστη δημιουργικότητα, ιδίως στον τομέα των ασυνήθιστων υαλωμάτων.

Λόγω περιορισμού στη χρήση φυσικού αερίου (απαραίτητο για το ψήσιμο του καμινιού) στο Νιου Τζέρσεϋ, αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Oswego του Κάνσας το 1976, μαζί με τη σύζυγό του Νίνα και τα δύο μικρά κορίτσια τους. Έμειναν εκεί 5 χρόνια, μετακομίζοντας πίσω στο Νιου Τζέρσεϋ όπου και έκλεισαν την επιχείρηση το 1984.

Ένα χρόνο αργότερα ο Κώστας και η Νίνα απέκτησαν ένα γιό, τον Αντώνη Καλογήρου.

 

Επιστροφή στην Ελλάδα

Αντώνης Καλογήρου 2007

Το 1991 η οικογένεια Καλογήρου μετακόμισε πίσω στην Ελλάδα έπειτα από 30 σχεδόν χρόνια στην Αμερική.

Ο Κώστας συνταξιούχος πλέον, ο Αντώνης σε σχολείο στην Αθήνα και αργότερα φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ της Αγγλίας στην ειδικότητα Μηχανολόγου Μηχανικού.

Ανικανοποίητος όμως από την μηχανολογία, αποφάσισε να μάθει την τέχνη του πατέρα του.

Έτσι, μόλις αποφοίτησε, ο Κώστας, η Νίνα, και ο Αντώνης μετακόμισαν στην Σίφνο όπου ξεκίνησαν μια οικογενειακή επιχείρηση υπό το όνομα Sifnos Stoneware και ο Κώστας μετέφερε όλες του τις κεραμεικές γνώσεις στον Αντώνη.

Τώρα

Το 2006 άνοιξαν ένα εργαστήρι στο γραφικό χωριό του Αρτεμώνα της Σίφνου με την βλέψη να παράγουν ένα υψηλών προδιαγραφών προϊόν προσιτό σε όλους.